Tekeekö raha onnelliseksi? Tiede vastaa.

Raha ei tee onnelliseksi tai rahalla ei voi ostaa onnea on tunnettu sanonta. Toisaalta rahalla voi kuitenkin ostaa monia asioita, jotka varmasti lisäävät onnellisuutta ja tyytyväisyyden tunnetta omaan elämään. Rahalla ei helposti ja automaattisesti saa onnellista perhettä, kokonaisvaltaista mielenrauhaa tai hyviä ystäviä. Mutta asettaessaan ne tavoitteekseen, raha voi antaa paremmat mahdollisuudet tavoitella useimpia asioita.

Moni yrittäjä asettaakin rahan tärkeimmäksi tavoitteekseen ja se on aivan luonnollista. Alussa on tieysti saatava oma toiminta kannattavaksi ja yritys elää rahasta. Usea yrittäjä kuitenkin myöntää myös jossakin vaiheessa, että pelkkä raha ei riitä motivaatioksi työn haasteissa ja tylsienkin tehtävien edessä. Ehkä raha ei siis olekaan hyvä pitkän tähtäimen tavoite…?

Tässä kirjoituksessa käyn läpi muutaman tieteellisen tutkimuksen antamat tulokset rahan merkityksestä onnellisuudelle ja miten voit kasvattaa onnellisuuttasi riippumatta nykyisestä tulotasostasi.

Tekeekö raha siis onnelliseksi vai ei?

Tieteen puolesta vastaus tähän vanhaan kysymykseen on yllättävän järkevä. Se ei ole suora kyllä tai ei, vaikka onkin melko selkeä.

Raha nimittäin keskimäärin tekee onnelliseksi, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämä piste on ainakin Amerikassa noin 75 000 dollaria tuloja vuodessa eli noin 66 300 euroa vuodessa. Tilille pitäisi silloin ropsahtaa noin 5500 euroa kuukaudessa. Jo 50 000 ansaitseva on hyvin lähellä samaa onnellisuuden tasoa.

Erot onnellisuudessa pienenevät tästä eteenpäin. Nobelistit Daniel Kahneman ja Angus Deaton arvelevat asian johtuvan yksinkertaisesti siitä, että tulojen kasvu ei enää aiheuta yhtä suuria eroja elämänlaadussa.

 

Raha mahdollistaa hyvää elämänlaatua

Yleisesti ottaen nimenomaan rahan käyttäminen tekee meidät onnellisemmaksi kuin rahan ansaitseminen. Mahdollisuus käyttää rahaa on tietysti tiukasti sidottu sen ansaitsemiseen. Kyse on siitä, millainen vaikutus rahalla on elämäämme.

Esimerkiksi ihmiset, jotka ansaitsevat yli 100 000 dollaria vuodessa, mutta asuvat todella kalliissa pienissä asunnoissa suurkaupungissa ja maksavat alueen kalliista palveluista paljon eivät näe näennäisen rikkauden tuomaa onnellisuutta yhtä vahvana, koska heidän hyvinvointiinsa raha ei vaikuta yhtä voimakkaasti. Vaikkapa Lontoossa asuessani kahden koulutetun ihmisen tuloista ei jäänyt paljon säästöön. Se ei ainakaan kasvattanut onnellisuutta.

10 euron lahjakortti puutarhakauppaan voi tuoda vastaanottajalle iloa yli vuoden, kun se ehkä suurempituloiselle olisi mitätön. Raha ei siis suinkaan ole ainoa asia, joka kasvattaa onnellisuutta. Esimerkiksi Yale yliopiston onnellisuutta käsittelevällä kurssilla yksi neuvoista on tehdä sellaisia valintoja työelämässä ja muutenkin, että saat enemmän vapaa-aikaa rahan sijaan.

Tämä selittää kuitenkin osaltaan, miksi yrittäjä saattaa kadottaa motivaationsa pelkkään tuloksen kasvattamiseen tietyn rajan jälkeen ja miksi se on monille etenkin alussa lähestulkoon ainoa asia, jota yrittämisessä mietitään jatkuvasti.

Lue myös: Kaksi tapaa saavuttaa tavoitteesi todennäköisemmin

Todella rikkaiden onnellisuus sisältää yrittäjän kannalta hyviä uutisia

Harvard Business Schoolin tutkijat haastattelivat neljää tuhatta miljonääriä. He huomasivat, että yli 10 miljoonaan omaisuuden omistavat olivat onnellisempia kuin 1-2 miljoonan omaisuuden koonneet. Onnellisuuden erot eivät kuitenkaan olleet yhtä suuria kuin vaikkapa 50 000 dollariin asti.

Kaikki huippurikkaat eivät siis kuitenkaan olleet yhtä onnellisia ja seikka, joka erottaa heitä on mielenkiintoinen. Lähinnä omaisuutensa omalla työllään ansainneet olivat onnellisimpien ryhmässä. Kun raha oli saatu esimerkiksi avioliiton kautta tai perintönä, ihmiset eivät olleet yhtä onnellisia.

Tutkijaryhmä sanookin, että sekä superrikkaat että heidän perijänsä voisivat lopulta olla onnellisempia, jos he lahjoittaisivat omaisuutensa mieluummin hyvään tarkoitukseen. Monet superrikkaat ovat muuten sitoutuneet lahjoittamaan pois suurimman osan omaisuudestaan The Giving Pledge nimise sitoumuksen kautta. Esimekiksi Bill ja Melinda Gates sekä Warren Buffett ovat mukana.

Gatesit sanovat tekevänsä lahjoituksia ja rahoittavansa hyviä projekteja, koska se on sekä merkityksellistä että hauskaa.  Rahan käyttäminen muutenkin vaikuttaa siihen, kuinka paljon onnellisuutta rahasta saa. Myös me muut voimme vaikuttaa siihen.

 

 

Tutkijoiden mukaan sinäkin voit kasvattaa onnellisuuttasi käyttämällä rahaa oikeilla tavoilla

Harvardin yliopiston, University of British Columbian sekä University of Virginian tutkijat ehdottavat kahdeksaa tapaa, joilla tutkimusten valossa rahan onnelliseksi tekevä vaikutus voidaan maksimoida:

 

 1. Käytä rahaa enemmän kokemuksiin kuin materiaan
 2. Käytä rahaa muiden hyväksi enemmän kuin itseesi
 3. Osta monta pientä mielihyvää tuottavaa asiaa muutaman suuren hankinnan sijaan
 4. Älä hanki pitkiä ylihintaisia takuita ja vakuutuksia
 5. Lykkää kuluttamista myöhemmäksi (jos ostat nyt esimerkiksi hyvän viinin, sen juomisen odottaminen tuo mielihyvää sekä odotuksesta että sen nauttimisesta)
 6. Mieti, mitä huonoja ominaisuuksia ostoksen mukana tulee, jotka lopulta pienentävät onnellisuuttasi
 7. Ole tietoinen vertailusivustojen vaikutuksesta ajatteluusi ja siitä, miten ne voivat kiinnittää huomiosi eri asioihin kuin muuten
 8. Ota huomioon, miten paljon muut ovat pitäneet ostoksesta - tutkimusten mukaan muiden kokemukseen luottaminen tuottaa parempia tuloksia kuin pelkkä omaan arvioon luottaminen

Hyvä neuvo rahan käyttöön lienee myös tutkijoiden käyttämä lainaus kirjailija Francois de La Rochefoucauldilta: “ennenkuin annamme sydämemme sitoutua liikaa mihinkään, tutkikaamme ensin, kuinka onnellisia ovat ne, jotka jo omistavat sen.”

 

TL;DR (liian pitkä, en jaksanut lukea)

 • Raha mahdollistaa tiettyyn pisteeseen asti parempaa elämänlaatua ja tuottaa siksi keskimäärin suurempaa onnellisuutta
 • Kun ero elämänlaadussa ei ole tulojen kasvaessa enää kovin suuri, pelkkä tulojen kasvu ei enää vaikuta onnellisuuteen yhtä paljon
 • Huippurikkaista onnellisimpia ovat ne, jotka ovat itse ansainneet rahansa
 • Myös esimerkiksi riittävä vapaa-aika vaikuttaa onnellisuuteen
 • Omalla rahankäytöllään voi vaikuttaa rahan aiheuttamaan onnellisuuteen

 

Jos haluaisit syvemmin miettiä omia tavoitteitasi ja miten voit käytännön työllä vaikuttaa niiden saavuttamiseen, osallistu maksuttomalle Ajanhallinnan tehostartti minikurssille

 

Lähteet:

Research Shows That Spending Money Makes People Happier Than Making Money

The Effects of Being Time Poor and Time Rich on Life Satisfaction

This Harvard Study of 4,000 Millionaires Revealed Something Surprising About Money and Happiness

Even for the Very Rich, More Money Brings Happiness

If Money Doesn't Make You Happy Then You Probably Aren't Spending It Right

Bill Gates reveals the 2 reasons he's giving away his $90 billion fortune

 

Parhaat kirjoitukset suoraan sähköpostiisi

Ja tässä vielä yksi juttu, joka voisi kiinnostaa sinua: kirjoitan ja julkaisen paljon markkinoinnista, yrityksen toiminnan kehittämisestä verkossa ja oman sivuston käytöstä toimivana työkaluna. Parhaiten pysyt kärryillä uusista kirjoituksista ja oppaista liittymällä maksuttomalle sähköpostilistalleni. Tätä kautta kuulet myös parhaat tarjoukseni, joten nähdään siellä!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.