Kuulostaako tutulta:
"Myyminen on tyrkyttämistä ja manipulointia luopumaan rahasta, jolle olisi muutakin käyttöä."
"Tarjouksiin tarttuva ihminen on tuhlaaja ja myyjä vain rahan perässä."
"Mitähän tuokin taas myy?"
Jos tällaiset ajatukset ovat tuttuja edes muiden suusta, oma tuotteen tai palvelun myyminen saattaa tuntua epäluonnolliselta ja vaikealta.
Ensimmäiset puoli vuotta en esimerkiksi itse markkinoinut yritystäni juuri ollenkaan. Sain asiakkaita keskustelujen ja suositusten kautta. Ongelmana oli vain se, että työtilanteeni, yritykseni kasvu ja erikoistumiseni oli kiinni muista ihmisistä sekä tuurista. Töitä oli lähes poikkeuksetta liian vähän tai liikaa kerralla ja kaipasin ennakoitavuutta sekä kasvua. Halusin myös tehdä juuri sellaisia projekteja, jotka koin mielekkääksi.
Digitaalinen markkinointi on yksi paljastavimmista tavoista myydä. Joudut kuitenkin pistämään itsesi likoon henkilökohtaisesti erottuaksesi ja sitten asiakkaasi arvioi sekä tarjouksesi että tuotteesi tai palvelusi yksin. Jos et tee työtä ainakin nettikameran välityksellä, et koskaan pääse vastaamaan hänen epäilyihinsä tai vaikuttamaan suoraan mielipiteisiin.
Siksi on äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten myyt. Muuten myynti voi tosiaan tehdä pahimmista peloistasi totta.
Osallistuin hiljattain miljoonia myyvien markkinoijien webinaariin, joka oli sisällöltään loistava, mutta kehyksiltään valheellinen. Jos katsot webinaareja, olet varmasti törmännyt näistä muutamaan.
Seuraavat asiat saivat minut tuntemaan oloni vaivautuneeksi:
Bonuksena muutama jo Suomeenkin levinnyt asia, joita tästä webinaarista ei löytynyt:
Valheellisuus. Aikaraja on loistava markkinointityökalu ja sopii monelle kurssille, joiden sisältö on esimerkiksi laaja. Samoin tuntuu hyvälle tulla huomioiduksi. Asiakkaille kannattaa laittaa henkilökohtaisempaa postia.
Näemme jopa 5 000 mainosta päivässä [1] eli tunnemme jo hyvin markkinointikeinoja ja luottamus on yksi tärkeimmistä asioista, joita myyjän on luotava, jotta myyntiä netissä tulee. Joskus olisi varmasti houkuttelevaa mennä siitä, missä aita on matalin. Kohderyhmän ja asiakkaiden aliarvioiminen kuitenkin kostautuu helposti ja saa ihmiset pettymään.
Myymiseen liittyvät ikävät mielikuvat liittyvätkin pitkälti huijatuksi tulemiseen, epärehellisyyteen ja siihen, jos odotukset eivät todellisuudessa täyty mainospuheiden jälkeen. Sinun ei tarvitse toimia näin.
Jos myyminen tuntuu vaikealta, suoramyynti ei välttämättä ole sinua varten. Koita sen sijaan markkinoida tuotteitasi auttavan ja kouluttavan sisällön avulla.
Sisältömarkkinointi perustuu siihen, että myyntikikkojen ja suostuttelun sijaan kohderyhmälle annetaan suoraan arvokasta tietoa, joka kehittää heidän ymmärrystään toiminta-alaltasi. Sen lisäksi voidaan kertoa asiakaskokemuksista ja näyttää vaikkapa esimerkkejä siitä, miten tuloksia voi saavuttaa.
Alkuun pääset vaikka lukemalla kirjoitukseni Mitä sisältömarkkinointi on?
Kun myyminen samalla auttaa ihmisiä, se muuttuu pienemmäksi möröksi.
Tsemppiä markkinointiisi!
Merja, sisältökonsultti
[1] New York Times ja markkinointifirma Yankelovich
Ja tässä vielä yksi juttu, joka voisi kiinnostaa sinua: kirjoitan ja julkaisen paljon markkinoinnista, yrityksen toiminnan kehittämisestä verkossa ja oman sivuston käytöstä toimivana työkaluna. Parhaiten pysyt kärryillä uusista kirjoituksista ja oppaista liittymällä maksuttomalle sähköpostilistalleni. Tätä kautta kuulet myös parhaat tarjoukseni, joten nähdään siellä!
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.