Miksi hyviä ideoita tulee yöllä, kävelyllä tai laiturin nokassa: miten valjastat prosessin käyttöösi?

Jotkut pitävät muistikirjaa yöpöydän äärellä, koska heräävät yöllä hyvä idea tuoreena mielessä. Toiset keksivät uutta tai ratkaisevat ongelmia yhtäkkiä vaikkapa lenkillä, kävelyllä luonnossa, laiturin nokassa, suihkussa tai hiihtämässä.

Miksi hyviä ideoita syntyy juuri silloin ja miksi ne eivät nouse pintaan, kun tarvitsemme ahaa-elämyksiä ja nopeita ratkaisuja?

Jokainen yritys kaipaa innovaatiota ja uusia tuoreita hyviä ideoita. Vaikka idealla ei ole rahallista arvoa, sen toteuttaminen voi olla ero kasvavan ja onnistuvan yrityksen tai paikalleen jämähtävän epäonnistuvan yrityksen välillä. Tässä artikkelissa käyn läpi, mitä voit tehdä kannustaaksesi uusien idoiden pulpahtamista pinnalle arjessa ja työssä.

Miten uusia ideoita tutkimuksen mukaan oikeasti syntyy?

Oletko huomannut, että yrittäessäsi tehdä montaa asiaa kerralla, hyppäät yhdestä asiasta toiseen sen sijaan, että miettisit montaa asiaa samaan aikaan?

Omasta kokemuksestakin voi päätellä, että tietoinen mieli käsittelee vain yhtä asiaa kerrallaan. Esimerkiksi, kun sinulta kysytään kysymys, aivot haluavat löytää siihen vastauksen. Ne lopettavat kaiken muun vastatakseen niille annettuun tärkeään tehtävään, jossa ne voivat olla hyödyksi. Aivot siis käsittelevät asioita jonossa. 

Vaikka ennen on puhuttu esimerkiksi siitä, että joillakin ihmisillä toinen aivolohko voisi olla jollakin tavalla tehokkaampi ja siten vaikuttaa ajatteluumme, tiede on pitkälti kumonnut tämän ajatuksen. Nykyään puhutaan sen sijaan verkostoista, joita aivot ottavat käyttöönsä erilaisia toimintoja varten.

Kun keskitymme asioihin kuten työtehtävien tekemiseen, tietty aivojen verkosto toimii aktiivisesti mahdollistaen terävän keskittymisen. Tutkijoiden mukaan luova ajattelu ja ideointi puolestaan vaatii, että aivojen toimeenpanojärjestelmä aktivoi kuvittelua mahdollistavan verkoston ja vähentää keskittynyttä huomiota. 

Jos siis haluat mallintaa ratkaisun ongelmaan jo olemassaolevien periaatteiden ja mallien pohjalta, keskittynyt työskentely voi auttaa. Kun haluat uusia ideoita, keskittyminen ei enää autakaan.

Lue myös: Kaksi tapaa saavuttaa tavoitteesi todennäköisemmin

Ajattelulle voi luoda oikeat olosuhteet

Parempi ymmärrys siitä, miten aivot todella toimivat, voi auttaa työskentelemään paremmin. Voi aluksi kuitenkin tuntua oudolta, että parhaat ratkaisut ja suunnitelmat eivät välttämättä syntyisikään laserin terävästä keskittymisestä, jota normaalisti käytämme monimutkaisessa ongelmanratkaisussa. 

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä hetkestä, jolloin idea "syntyy" ja tulee mieleen. Idean syntyminen vaatii sekä useiden kokemusten ja ajatusten yhdistämistä että niiden välisen suhteen ymmärtämistä. Prosessi raksuttaa taustalla pitemmän aikaa, kunnes idea pulpahtaa pinnalle.

Monty Pythonistakin tunnettu brittinäyttelijä John Cleese käyttää luovuudesta ja ideoiden syntymisestä hauskaa vertausta: 

Ideat ovat kuin kilpikonna, joka epävarmana kurkkii kuorensa sisältä. Onko tämä turvallinen ympäristö kaulan kurkottamiselle kokonaan ulos? Jotta kilpikonna voi rentoutua, voimme rakentaa sille aitauksen, joka on kilpikonnalle turvallinen ja sopiva ympäristö. Näin kannustamme "kilpikonnan mieltämme" tuottamaan uusia  ideoita ja yhteyksiä helpommin.

Antamalla mielelle tilaa ja aikaa vain ajattelulle, alitajuntamme saa tehdä sen, mitä se tekee parhaiten. Suunnitelmat kirkastuvat, ongelmiin löytyy ratkaisuja ja uudet ideat nousevat mieleen.

Osa ideoista on tottakai myös huonoja. On vain tärkeää, että et hyväksy jokaista asiaa sellaisenaan vaan mietit kriittisesti vielä ahaa-hetken jälkeen.

Voit saada enemmän ideoita ja todella hyviä ideoita 

Itseään voi opettaa saamaan paljon ideoita. Se on kannattavaa, sillä tutkimusten mukaan paljon ideoita saavat ihmiset saavat myös muita enemmän huippu hyviä ideoita ja ovat parempia arvioimaan ideoitaan. Vaikka huonoja ideoita tulee, he osaavat paremmin tunnistaa, mihin kannattaa panostaa. Tämä prosessi vaatii kriittistä arviointia ja siten keskittymistä.

Hyvien ideoiden määrän kasvattamisessa on siis tärkeää saada paljon eritasoisia ideoita. Ja sitä voi treenata. Tähän liittyy kolme askelta, jotka Ajanhallinnan taito verkkovalmennuksessa ovat 30 päivää osana jokaisen kurssille osallistujan lyhyttä tehtävälistää päivittäin:

1. Kerää mielelle resursseja, joista rakentaa ideoita

Koska ideat syntyvät asioiden ja kokemusten yhdistelemisestä, on hyvä kerätä erilaista raakamateriaalia aivojen käytettäväksi. Sitä voi tehdä vaikka lukemalla tai kuuntelemalla äänikirjaa. Jos edessäsi on jokin tietty ongelma, jonka haluat ratkaista, kannattaa tutustua asiaan rauhassa eri kulmilta lukien ja kuunnellen aiheeseen liittyviä materiaaleja.

Kun haluat vain kasvattaa yleistason resurssejasi ideointiin, voit kuluttaa lähes mitä tahansa materiaalia, joka kiinnostaa. Jokaisella on aikaa vaikkapa 15 minuuuttia päivässä: bussimatkalla tai tauolla voi kuunnella tai katsoa videoita ja kotona voi rentoutua hyvän kirjan parissa.

2. Kysy itseltäsi kysymyksiä

Voit harjoittaa ongelmanratkaisu ja ideointi "lihaksiasi" kysymällä päivittäin itseltäsi esimerkiksi tärkeimmän tai vaikeimman tällä hetkellä vaivaavan kysymyksen ja katsomalla, millaisen vastauksen saat. 

Toinen syy kysyä hyviä kysymyksiä ovat tutkimustulokset joiden mukaan jo kysymyksen esittäminen saattaa vaikuttaa positiivisesti jonkin asian tekemiseen. Ongelman ja ratkaisun miettiminen voisi siis parantaa mahdollisuutta, että saat asian kuntoon. Ainakin se toimii näin, jos muuten et olisi tarttunut ongelmaan ollenkaan!

3. Anna ajattelulle omaa aikaa

Anna "kilpikonna mielellesi" sopiva paikka ja aikaa rentoutua ja tulla ulos kuorestaan. Luomalla oikeanlaiset olosuhteet, joissa ajatus kulkee etkä stressaa ratkaisusta tai ideasta, annat aivojen mennä oikeaan tilaan, jossa luovuus ja ideat pääsevät pulpahtamaan pinnalle. 

Jos päivissäsi ei tällä hetkellä ole tilaa ajatella, suosittelen lämmöllä muutamaa kävelyä viikossa tai vaikkapa 15 minuutin ajattelulle ja olemiselle varattua aikaa joka aamu.Lisäksi työn suunnittelu kannattaa tehdä ihan omana aikanaan sen sijaan, että yrität päättää työjärjestystä tai mitä teet työskentelyn lomassa.

TL;DR (liian pitkä, en jaksanut lukea)

  • Ideoita tulee silloin, kun pystyt aktivoimaan oikeanlaisen ajattelun keskittymisen sijaan
  • Ideat vaativat asioiden yhdistelemistä ja niiden välisten yhteyksien ymmärtämistä
  • Jos saat paljon ideoita, hyvät ideasi ovat keskimäärin parempia ja niitä on enemmän
  • Voit luoda olosuhteet, jotka kannustavat uusia ideoita syntymään
  • Suunnittelemiseen ja ajatteluun kannattaa varata erillistä aikaa, jotta ideoilla on tilaa pulpahtaa pintaan

 

Haluatko kehittää tieteelliseen tutkimukseen perustuvia rutiineja yrittäjän työarjessasi? Lisää ideoita, parempia suunnitelmia ja enemmän tavoitteellista tekemistä? Tilaa maksuton Ajanhallinnan tehostartti minikurssi tästä.

 

Kirjoituksen lähteet:

Forbesin artikkeli John Cleesetä

John Kirwan (Nature): It's good to have lots of bad ideas

The Brain’s Default Network Anatomy, Function, and Relevance to Disease

The structure of creative cognition in the human brain

Idea Generation and the Quality of the Best Idea

 

Parhaat kirjoitukset suoraan sähköpostiisi

Ja tässä vielä yksi juttu, joka voisi kiinnostaa sinua: kirjoitan ja julkaisen paljon markkinoinnista, yrityksen toiminnan kehittämisestä verkossa ja oman sivuston käytöstä toimivana työkaluna. Parhaiten pysyt kärryillä uusista kirjoituksista ja oppaista liittymällä maksuttomalle sähköpostilistalleni. Tätä kautta kuulet myös parhaat tarjoukseni, joten nähdään siellä!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.