Kolme yllättävää syytä, miksi yrittäjän on tärkeää pitää katse tavoitteissa ja unelmissa

Yrittäminen vaatii aimo ripauksen riskinottokykyä ja halun kantaa vastuuta sellaisistakin asioista, jotka palkkatyössä hoitaa joku muu. Usein ei aluksi kannata palkata muita hoitamaan myöskään markkinointia, myyntiä tai vaikkapa laskutusta. 

Siksi olen sanonut, että yrittämisestä ei saisi antaa lifestyle yrittäjyyden nimissä liian ruusuista kuvaa. Istuin esimerkiksi viime viikolla coworking tilassa Balilla ja vieressäni  puhuttiin siitä, kuinka digiyrittäjät eivät osanneet tehdä heiltä pyydettyä laskua tai kuinka he eivät olleet varmoja, pitääkö Indonesiassa maksaa veroja. Kaiken voi tietysti oppia ja selvittää.

Unelmien ja tavoitteiden pitäminen tiiviisti kiikarissa ei suinkaan aina kannusta tällaiseen. Sen sijaan mielestäni vain asettamalla mieluisia tavoitteita ja jahtaamalla myös suuria unelmia on tarpeeksi motivaatiota päästä yli yrittäjyyden vaikeammista asioista. Niihin kuuluvat tiiviisti myös juoksevat rutiinit kuten laskut ja verot. 

Kaikki yrittäjyydessä ei ole hauskaa. Vuoden 2019 aikana sain kolme viestiä yrittäjiltä, jotka olivat ylistressaantuneet ja ottivat töistä sairaslomaa. Siksi mielestäni omassa matkassa pitää pysyä mukana ne asiat, jotka tuottavat mielihyvää ja tuovat boostia omaan tekemiseen. Itse en jaksa, jos en arjessani pidä itsestäni huolta, nauti säännöllisesti ulkoilmasta, juttele muille yrittäjille ja tee myös muita kivoja asioita. 

Mielestäni on olemassa ainakin kolme erittäin painavaa syytä pitää unelmat tiiviisti mukana yrittäjyydessä ja asettaa tavoitteensa niin, että isommat unelmatkin voi ajan kanssa saavuttaa. Niistä kirjoitan lisää alla.

Menet sinne, minne ohjaat

Kun ajoin ensimmäisen kerran moottoripyörällä harjoitusradalla tiukkaa kapeaa kahdeksikkoa, tuijotin lähestyvää kanttaria. Tiesin tasan tarkkaan, etten halunnut osua tien reunaan. Mutta vaikka tiesin haluavani kääntää, pyörä seurasi katsettani. Jotta kahdeksikon pääsee sujuvasti läpi, pitää katse kääntää jo seuraavaan mutkaan.

Ihan sama taitaa päteä yrityksen kehittämiseen. Päästäkseen tavoitteeseen on tiedettävä, minne haluaa päätyä, mitä on seuraavan kulman takana ja sitten vain ajaa radan läpi. 

Aloitin yrittäjänä, koska se sopi elämäntilanteeseeni, jossa en ollut aina paikallani. Aluksi en todellakaan osannut pyytää työstäni kunnollista korvausta ja tiesin kyllä, että asioiden pitäisi jotenkin muuttua. Ehdin toimia noin vuoden ennenkuin aloin asettaa todellisia, realistisia ja kunnollisia tavoitteita.

Ennen sitä jotkut asiakkaani esimerkiksi kommentoivat, etteivät ole ihan varmoja, mitä kaikkea oikein teenkään. Se oli huono tilanne kaikille ja käytin paljon aikaani miettien, miten hinnoittelen minkäkin palvelun ja mitä voin muille tarjota. Osa tästä matkasta oli tietysti oppimista, joka oli pakko tehdä päästäkseen eteenpäin.

Kunnollinen suunnitelmallisuus ja tavoitteiden asettelu kuitenkin muutti toimintani täysin. Sain neuvot kokeneemmilta yrittäjiltä ja määrittelin, missä vahvuuteni olivat ja mikä oli toimintani ydintä. Pienillä muutoksilla aikaa vapautui, stressi helpotti ja tiedän tarkalleen mitä milloinkin teen. Pystyin laskemaan hinnoitteluni selkein perustein ja suunnittelemaan tuotteiston sen sijaan, että tein sitä, mitä minulta milloinkin satuttiin pyytämään.

Jälkikäteen mietin, että jos kuskilla ei ole kunnollista päämäärää, mikään kartta ei auta suunnistamaan oikeaan loppupisteeseen. Unelmat ja tavoitteet ovat näitä päämääriä, joista on sitten helpompi johtaa käytännön askeleet, joilla niihin lopulta päästään. 

Et voi hallita sellaista, mitä et voi mitata

Toinen asia, jonka opin vasta opiskeltuani useammat kurssit markkinoinnista, oli kuinka tärkeää kaikessa tekemisessä lopulta on mitattavuus. Ilman sitä on lähes mahdoton sanoa, onnistuiko jokin asia. Ilman sitä stressi lisääntyy jatkuvasti, koska ei voi olla varma kulkeeko oikeaan suuntaan.

On helppo asettaa tavoitteita kuten "haluan hyvän toimeentulon" tai "haluan olla onnellinen", mutta koska sellaisen tavoitteen on saavuttanut? Sama pätee markkinointikampanjoihin: hyvä näkyvyys tai useat tykkääjät eivät ole niin hyviä mittareita onnistumiselle kuin tietyn euromääärän myynti. 

On tärkeää tietää, milloin jokin ei toimi tai epäonnistui. Onko navigaattorisi asetettu sinne päin lähelle kohdetta vai tarkkaan osoitteeseen B, johon kuljet paikasta A? Oletko lähellä vai kaukana? Kauanko matka vielä ehkä kestää?

Kaikkia näitä asioita ei voi yleensä tietää, koska yrittäjyys on myös jatkuvaa epävarmuutta, mutta niitä voi jatkuvasti mitata. Silloin osaa myös muuttaa kurssia tarvittaessa ja tehdä oikeanlaisia parannuksia. Tämä on yksi tärkeimmistä opeista, joita olen saanut matkani varrella.

Omien tavoitteiden muuttumisen huomaa vain, jos tarkistaa ne säännöllisesti

Minun tavoitteeni ja unelmani vaikkapa 18 vuotiaana ja 25 vuotiaana eivät olleet samoja kuin tänään yli kolmekymppisenä ja ovathan ne muuttuneet ihan vuodenkin sisällä. 

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että olet vaikkapa työskennellyt jonkin asian eteen kovasti ja jossakin vaiheessa huomaat, että se ei enää motivoikaan?

Entä oletko joskus saavuttanut jonkin asian, jonka ajattelit tuovan onnellisuutta tai olevan tärkeää, eikä se muuttanutkaan asioita kuvitellulla tavalla?

Se on tavallista enkä halua rakentaa itselleni yritystä, joka toimii vastoin omia tavoitteitani ja unelmiani. Koska en erityisesti tykkää puhua puhelimessa kaiken aikaa, en rakenna markkinointiani ja palveluitani puheluiden varaan.

Olen saanut hyviä ohjeita alussa määritellä tavoitteita ja kirjoittaa unelmia paperille jopa joka päivän aluksi tai viikoittain. Se tuo paitsi motivaatiota, myös kiinnittää huomion siihen, jos yrityksen kehitys on osoittanut, että jokin työskentelytapa ei olekaan sinua varten pitkällä tähtäimellä. 

Lisää niitä asioita, jotka tuovat boostia elämääsi

Olen vahvasti sitä mieltä, että vaikka teet tiiviisti töitä yrityksesi ja menestyksesi eteen, se ei tarkoita, että nyt ei ole aikaa millekään kivalle, energisoivalle tai uusia ajatuksia herättävälle. Itseasiassa uskon, että näiden asioiden puute ja ylikuormitus työstä, elämästä ja joskus liikunnastakin on osasyynä siihen, että energiat laskevat, stressi kasvaa ja lopulta usea yrittäjä palaa loppuun.

Emme ole koneita ja kehossamme on vain tietty kapasiteetti, jota pitää myös ladata kuin puhelimen akkua. Nämä palauttavat ja energisoivat asiat eivät ilmesty arkeen itsestään. Yleensä niitä täytyy lisätä ja huonoja rutiineja poistaa niiden tieltä.

Juttelin muutama viikko sitten ystäväni kanssa siitä, miksi usein burn out tai jokin muu ikävä herättää meidät huomaamaan, mitä tarvitsemme päiviimme: oli se liikkuvuutta selkään liiasta istumisesta, mindfulnessia rauhoittamaan, kävelyitä luonnossa, unta, yritysvalmentajan, treeniä, kahvihetkiä ja ryhmätyötä toisen yrittäjän kanssa tai rauhallisemman työtilan. 

Tässäkin kohtaa yritän itse aktiivisesti rakentaa parempaa arkea jo nyt, en joskus tulevaisuuteen, kun "onnistun".

Merja Rossi, sisältökonsultti

Parhaat kirjoitukset suoraan sähköpostiisi

Ja tässä vielä yksi juttu, joka voisi kiinnostaa sinua: kirjoitan ja julkaisen paljon markkinoinnista, yrityksen toiminnan kehittämisestä verkossa ja oman sivuston käytöstä toimivana työkaluna. Parhaiten pysyt kärryillä uusista kirjoituksista ja oppaista liittymällä maksuttomalle sähköpostilistalleni. Tätä kautta kuulet myös parhaat tarjoukseni, joten nähdään siellä!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.