Näin moottorin pistäminen kovemmille kierroksille upottaa yrittäjän syvemmälle mutaan

Oletko kuullut englanninkielisen termin hustle? Sitä käytetään, kun yrittäjä pistää lisää pökkyä pesään, lisää energiaansa peliin saadakseen juttunsa toimimaan ja taikoo päivästään tunteja tehden enemmän saadakseen homman kertaheitolla eteenpäin.

"Pistä laput silmille, unohda kuukaudeksi perheesi ja pistä yritykseesi nyt 17 tuntia päivässä, unelmatulokset tulevat vasta tämän työvaiheen jälkeen. On tehtävä kovaa työtä ennen kuin pääset tähän, missä minä olen."

Näin neuvoi yksi Australian kovimpia tuloja markkinoinnilla takova kouluttaja kurssillaan. Ja tottahan onkin, että ilman oikeaa, järkevää työtä asioiden eteen ei mikään liiku. 

Moni tekee työtään juuri näin. Ehkä sinustakin tuntuu joskus, että jos markkinoisit enemmän ja isompaan ääneen, pääsisit ulos ongelmatilanteesta?

Tai että voit lisätunneilla selvitä tai päästä eteenpäin?

Mutta millaisen arjen ja yrityksen sitä lopulta aikuiselämäänsä rakentaa, jos ratkaisu kaikkiin jumitilanteisiin on juuri tämä "hustle" asenne ja enemmän kiiretyötä?

Erilaisten asiakkaiden kanssa työskennellessäni olen kuitenkin huomannut, että kasvavan ja oikealla tiellä olevan yrityksen ja yrittäjän tunnistaa useinkin juuri siitä, että he kasvavat ulos vaiheesta, jossa 1) kaikki on tehtävä itse, vaikka sitten huonosti sekä hitaasti ja 2) kaikesta yritetään päästä yli laittamalla moottori ylikierroksille. 

Ylikierrokset kun eivät aina auta kaikkein tärkeimmissä asioissa, kuten Maria-Terttu kirjoitti minulle:

"Esimerkiksi aloittelijalle viestintä on selkeää ja eteneminen helppoa. Keksit myös toisen ratkaisun, jos eteneminen digimaailmassa on minulle vaikeaa, ratkaiset ongelman toisella tavalla. Väärinymmärryksiä ei tule ja tuntuu turvalliselta edetä alueella, jota en vielä hallitse itse."

 

Saako tekemättä olevien tehtävien listasi sekä suunnitelmasi aikaan stressiä vai helpotusta?

Suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ovat tehokkaita työkaluja, mutta kun niitä väärinkäyttää ja kokoaa itselleen epärealistisen työtaakan, ne alkavat aiheuttaa vain lisästressiä. Juuri silloin alkaa kaasuttaa kovempaa samalla, kun pyörät pyörivät enimmäkseen paikallaan.

Oletko koskaan huomannut, kuinka hieman pienempi, rajattu, yhden asian suunnitelma on helpompi rikkoa palasiin ja saada tehtyä, kuin 99 kiireistä asiaa sisältävä katalogi? Jos tekemättä olevien asioiden ja suunnitelmien lista on liian pitkä, mikään ei meinaa tulla tehdyksi eikä mikään tunnu tulevan valmiiksi. Aina on lisää tehtävää, mutta olen saanut huimasti enemmän aikaiseksi laittamalla kalenteriini vain yhden asian jokaiselle päivälle ja yhden projektin jokaiselle kuukaudelle.

Hyvä suunnitelma ja tehtävälista saa aikaan tunteen siitä, että sen sisältö on tehtävissä annetussa ajassa ja askeleet ovat edessäni. Se ei sisällä epämääräisiä suuria linjoja, vaan selkeitä askeleita, jotka on mahdollista toteuttaa.

Onko siis parempi, jos saat kuukaudessa aikaan 99 asian listalta kaksi pientä tehtävää, mutta kokonaisuus jää vajaaksi? Vai olisiko kuitenkin parempi saada aikaan jokin pieni kokonaisuus, joka tuottaa vaikkapa jo tänään pieniä tuloja ja jonka päälle voi rakentaa lisää?

Kun joudut tilanteeseen, jossa katsot listaa ja silmissä sumenee, kokonaisuus on kadonnut yksityiskohtiin ja et ole enää varma, miksi tätä kannattikaan tehdä juuri näin, on aika yksinkertaistaa, ei painaa kaasua.

Kaasuttamalla lisää lokaa lentää kaikkialle ympärillesi ja renkaat kaivautuvat syvemmälle kuoppaan

Joskus yrittäjän mieli ei pysty edes määrittelemään, mitä ongelmia yrityksen toiminnassa tai oman päivän organisoinnissa tällä hetkellä on ja pään täyttää kaoottinen melu ja hälinä. Tällainen mieli poukkoilee liian moneen suuntaan ideoiden, ratkaisujen ja suunnitelmien perässä. 

On yllättävän helppoa juuttua paikalleen ja turtua, jopa ikäänkuin halvaantua asioiden äärellä. Ja tämä voi jatkua pahimmillaan vuosia. Keskittyminen vaatii usein tavoitteellisuutta ja automaattiasetuksemme on jahdata häiriötekijöitä ja selvittää asioita, jotka eivät viekään meitä oikeasti eteenpäin. 

Jonkun täytyy oikeastaan heittää kylmää vettä kasvoille, jotta tästä pääsee ulos ja alkaa huomata paljonko aikaa lopulta kuluukaan turhaan. Mutta se voi olla myös positiivinen kokemus, kuten ihan yksinkertaisesti delegointia kokeilleet asiakkaani huomasivat:

"Mikä ihana voimauttava kokemus :)" 

"Kiitos! Olet aarre. Olen häikäistynyt."

Jos tällainen interventio voisi tuoda lisää sinun vuoteesi yrittäjänä, mieti voisitko esimerkiksi ulkoistaa jotakin ja saada samanlaisen voimaantumisen tunteen siitä, että päästätkin jostakin asiasta hieman irti saadaksesi sen oikeasti valmiiksi.

 

Parhaat kirjoitukset suoraan sähköpostiisi

Ja tässä vielä yksi juttu, joka voisi kiinnostaa sinua: kirjoitan ja julkaisen paljon markkinoinnista, yrityksen toiminnan kehittämisestä verkossa ja oman sivuston käytöstä toimivana työkaluna. Parhaiten pysyt kärryillä uusista kirjoituksista ja oppaista liittymällä maksuttomalle sähköpostilistalleni. Tätä kautta kuulet myös parhaat tarjoukseni, joten nähdään siellä!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.